Hantverkare - Allt beträffande HantverkareSnickare

En snickare är ett hantverksyrken som arbetar med snickerier, d.v.s. arbeta och snida i trä. Tidiga former av snickare kallades också timmerman eftersom snickare utgick från timmerstockar som ha sedan formade och sned i.

Olika typer av snickare

Det finns flera olika typer av snickare och trähantverkare som är specialister på lite olika snickeriarbeten. En möbelsnickare är en snickare som oftast skräddarsyr möbler efter kunder beställningar och arbetar med enstyckstillverkning. En typ av snickare kallas maskinsnickare som då tillverkar köksinredningar, fönster och dörrar med hjälp att programmerbara NC-maskiner.

En inriktning på snickaryrket är byggnadssnickare vilka bygger upp hus eller monterar husmoduler. Byggnadssnickarna gör oftast de grövre snickeriarbetena som att montera inredning eller sätt in fönstren maskinsnickaren tillverkat tidigare. En finsnickare liknar mycket en möbelsnickare men håller oftast på med finare och mer detaljerade arbeten som intarsia och vackra prydnadsföremål i trä.

Det finns fortfarande kvar snickare som bygger träbåtar, så kallande båtbyggare eller båtsnickare vilka ibland utgår från trästockar och skapar båten utifrån dessa. Ofta arbetar dock båtsnickare med att göra reparationer på eller inredning i båtarna.Att bli en bra snickare

Det finns flera sätt ut utbilda sig till att bli hantverkare eller snickare. Fortfarande är det många snickare som utbildas via det klassiska lärlingssystemet som funnits i Sverige sedan medeltiden.

Den som vill vara lite modernare och vill fortsätta omväxlande i skolbänken och på arbetsplatser kan gå någon av alla de snickarutbildningar som finns. Den vanligaste snickarutbildningen är

Att anlita en snickare

Det finns många anledningar till att man vill anlita en snickare. Vissa vill sätta upp ett Attefallshus på tomten. Andra är kanske lite mer anspråksläsa och vill bygga en friggebod eller skydda uteplatsen mot som och regn mer ett kanaltak av plast och skjutdörrar.

När du ska anlita en snickare finns det många saker som du som privatperson ska tänka på. Nedan finns några av de viktigare sakerna som du bör kontrollera och som snickaren och du bör vara överens om.

  • Kontrollera att snickaren har F-skattsedel.
  • Kontrollera om snickaren inte är svartlistad.
  • Kontrollera att snickaren har betalat skatt och moms.
  • Kom överens om en betalplan och betala aldrig varor eller arbeten innan de är utförda, oavsett vilken hantverkare du anlitat.
  • I fall ni ska göra ett stort jobb där snickaren kommer ligga ute med större belopp bör ni göra en kreditprövning på snickaren.
  • Be att få se några referensprojekt och kontakta de som anlitat snickaren om ni inte fått honom rekommenderad av en nära vän.
  • Om det är ett stort om omfattande arbete ska du och snickaren komma överens om att och vilken besiktningsman ni ska anlita för att göra en slutbesiktning av bygget.
  • Var tydlig i din skriftliga specifikation vad du vill ha för arbete utfört och på vilket sätt ni kommit överens om att arbetet ska utföras. Detta gagnar både dig och snickaren under byggtiden.

Tänk att det är viktigt att du och snickaren kommer överens eftersom om arbetet blir dåligt utfört eller inte helt färdigt kommer du inte kunna få ut något på hemförsäkringen.

Kända snickare

I om med alla inredningsprogram på TV har ett antal kända snickare profilerats i dessa program. Den mest kände snickaren är väl Martin Timell som började med Bygg Hemma redan 1997. Han blev ännu mera känd 2017 men av mindre smickrande saker vilket gjordes att programmet lades ned och alla gamla avsnitt togs bort från nätet.

Få har undgått den Arge Snickaren gestaltad av Anders Öfvergård. Även Willy Björkman och Mats "Matte" Carlsson i Bygglov har blivit något av snickarprofiler i hela Sverige