Hantverkare - Allt beträffande HantverkareMålare

Målare kan ha flera betydelser. Denna sida behandlar målare som det yrke eller hantverk vilka målar och dekorerar, främst hus, både utvändigt men även invändigt.

Målare är ett gammalt yrke som funnits sedan medeltidens skråväsende. Delar av terminologin från skråtiden finns kvar som målarlärling, målargesäll och målarmästare.

Målarna har en branschorganisation, Målarmästarna, där det finns en del kul att läsa om att bli målare eller starta ett måleri.

Det är vanligt att målare och tapetserare blandas ihop. En målare sätter tapeter på väggar men en tapetserare klär om möbler och kan även sy segel eller sadlar.

Utbilda sig till målare

Det finns flera sätt som du kan bli målare på.

Målare efter 3-årigt gymnasium

Ett vanligt sätt att bli målare är via en gymnasieutbildning. Utbildningen inleds gemensamt med andra inriktningar på det 3-åriga byggprogrammet.

Under årskurs två och tre inriktas utbildningen allt mer specifikt på måleri.

Efter tre års utbildning går du två år som lärling med lön på ett måleri. Efter denna period kan du avlägga ett gesällprov för målare för att bevisa din färdighet både praktiskt och i teorin.

Bli målare utan gymnasieutbildning

För dig som är äldre än 19 år och inte gått byggprogrammet på gymnasiet har ändå möjlighet att bli målare och mycket bra målare. I stället för 2 år som lärling på en målerifirma får du spendera ett par extra år som lärling vilket ger dig mycket praktisk erfarenhet av att vara målare.

Den som blir bäst målare efter 10 år i yrket har inget med utbildningen att göra utan mer de personliga egenskaperna styr dettaSpecialiserade målare

De som är färdiga målare kan om de så önskar specialisera sig på olika inriktningar inom måleri. Detta kan vara:

  • Dekorationsmåleri
  • Försäljning av måleriprodukter
  • Färgsättning
  • Inredning

Ingen målare kan dock mäta sig med en bläckstråleskrivare gällande precision och det finns faktiskt bläckstråleskrivare som dekorationsmålar på stora väggar.

Anlita en Målare

När du ska anlita en målare finns det många saker som du som privatperson ska tänka på. Nedan finns några av de viktigare sakerna som du bör kontrollera och som snickaren och du bör vara överens om.

  • Kontrollera att målaren har betalat in skatt och moms. Detta kan du göra hos skatteverket.
  • Kontrollera att målaren har F-skattsedel. Detta kan du göra hos skatteverket.
  • Kontrollera om målaren inte är svartlistad. Ta kontakt med Målarmästarna
  • Bestäm tillsammans med målaren en betalningsplan. Betala aldrig innan jobbet är utfört! Detta gäller alla hantverkare som t.ex. snickare.
  • Var tydlig i din skriftliga specifikation mot målaren vad du vill ha utfört. Detta hjälper både målaren och dig.
  • Fråga gärna om något referensobjekt som du kan få titta på.